Westerwel > ‘Je leert veel over jezelf en je eigen gedrag want de leerlingen geven terug wat jij geeft’

‘Je leert veel over jezelf en je eigen gedrag want de leerlingen geven terug wat jij geeft’

Femke, leerkracht middenbouw, sbo Noorderlicht

Wat spreekt jou aan in het werken op sbo Noorderlicht?

Het werk gaat me heel natuurlijk af, ik ben echt mezelf voor de klas. Omdat ik open naar de leerlingen ben, zijn zij dat ook naar mij. Je leert van het werken op Noorderlicht veel over jezelf en je eigen gedrag want de leerlingen geven terug wat jij geeft. Ik wil voor hen de juffrouw zijn waar ze hun verhaal mee durven te delen. Ook vind ik het interessant om per kind te bekijken wat hij of zij nodig heeft. De meeste kinderen bij ons op school  hebben moeite met leren. Wij hebben op de Noorderlicht de ruimte om ze les te geven op hun niveau. Ook heeft het ene kind bijvoorbeeld heel veel structuur nodig en het andere juist meer vrijheid, we kunnen ze dat bieden omdat we werken met kleine groepen. Daarnaast vind ik de sfeer op Noorderlicht heel fijn, ik werk er nog niet zo lang maar ben ontzettend goed ontvangen door alle collega’s. Ik word aan alle kanten geholpen maar het is ook heel gezellig, we lachen veel met elkaar. Ik krijg veel energie van dit werk.

Wat zijn voor jou de mooiste momenten op je werk?

Dat zijn de momenten dat leerlingen kleine sprongetjes maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een jongen in de klas die ik vorig jaar ook al in de klas had, maar die toen wegliep zo gauw hij gefrustreerd raakte. Door de individuele aandacht die ik hem hier kan bieden, is hij nu op het punt dat hij rustig blijft en zelfs kan aangeven wat hij nodig heeft. Die groei bij kinderen zien vind ik prachtig.

Wat voor eigenschappen heb je nodig om op sbo Noorderlicht te werken?

We hebben veel verschillende kinderen hier op school zitten, sommigen hebben gediagnosticeerde gedragsproblemen, anderen hebben vooral moeite met leren, dus het is belangrijk dat je daar goed op in kunt spelen. Er zit veel afwisseling in een dag, in het programma zelf maar ook in wat de groep nodig heeft, dat moet je kunnen aanvoelen en daarop inspelen. De leerlingen hebben duidelijkheid nodig dus het is belangrijk dat je doet wat je zegt, en zegt wat je doet zodat ze van je op aan kunnen. Ook geef ik de kinderen altijd mee dat er voor iedereen een beroep is wat past, een goede werkhouding en beleefd zijn is daarbij zeker zo belangrijk als het mentale/intellectuele niveau.

https://youtu.be/kNSQjDkYf3o

Jezelf mogen zijn

Wij helpen leerlingen hun talenten te ontdekken. Want ieder kind verdient het om zijn of haar dromen na te jagen. En te worden wie zij ten diepste al zijn.